Poštovani prijatelji,

Brodlajv živi blog i fejsbuk profil je nestranački brodski pokret koji ima za cilj dvije stvari:

1. Rušenje Milovana Čereka sa vlasti na oktobarskim izborima

2. Bolji Brod

DO KONAČNE POBJEDE,

VAŠA REDAKCIJA

уторак, 24. јануар 2012.

12 MJESECI CRVENOG NOVINARSTVA U BRODU


Poštovani prijatelji,

Prije godinu i još koji dan više izašao je prvi broj novina takozvanog Brodskog lista, koji je u međuvremenu izašao 12 puta u tiražu od 1000 primjeraka po broju. Ovo nije ni prvi, a ni zadnji pokušaj novinarskog izdavaštva u Brodu, sjetimo se samo Posavske zore ili Biltena opštine, ali ovo što se može pročitati je samo dno novinarstva kakvo je nezabilježeno u istoriji ovih krajeva, propaganda kakvu nije provodio ni Jozef Gebels u svoje vrijeme.

NJIHOVA REDAKCIJA

Trojnu osovinu njihove redakcije čine:

-  Maja Duronjić, direktorica Radio Broda odnosno v.d. direktora jer ne ispunjava osnovne uslove prema zakonu da bi bila trajno zaposlena;
- Snježana Pavlović, glavni urednik novina, nekada i glavni urednik Radio Broda, a sada portparol opštine, na obadva mjesta zaposlena po partijskoj liniji, mimo konkursa. (Doduše konkurs je kasnije raspisan, mjesecima nakon zaposlenja dotične dame na mjesto portparola). U narodu poznatija kao Alenkova žena-rukovodioca jedne banke koju nećemo pominjati (da im ne pravimo besplatnu reklamu :D);
- Violeta Gudalović, glavni novinar, nekada ponosan predstavnik brodske demokratije i kandidat Narodne stranke Pokret za Brod na lokalnim izborima, a sad glavnog člankoklepca crvenih novina i radija, i ponositi član njihove crvene partije.

PRINCIP RADA NJIHOVE REDAKCIJE

Ako bismo pažljivo sagledali princip rada crvene redakcije, moglo bi se reći da pomenuta trojka, radi na principu marioneta – cenzor – fabrikant.
Direktorica/marioneta koja je samo v.d. nema nekih velikih ovlasti i mogućnosti da bilo šta sama uradi, jer bi u slučaju da bilo šta pokuša jednostavno bila smjenjena obzirom da joj je mandat v.d.-a odavno istekao i svako neprovođenje ideje velikog im vođe povlači dalje posljedice (čitaj otkaz). Pitanje zašto baš ona, na mjestu direktora radija; odgovor bi bio neko mora biti, a mora se nekako i nagraditi izdajstvo prema bivšem načelniku, u čijem je štabu dotična radila za izbore 2008. godine.
Glavni urednik/cenzor je kontakt između velikog im vođe i direktorice i prenosi informacije sa jednog na drugi kraj, donosi sva obavještenja i oglase drugih političkih stranaka svom šefu te zajedno odlučuju šta da puste na radio ili ne. Činjenica je da se uglavnom od subjekata koji ne učestvuju u vlasti ne pušta ni jedan oglas ili obavještenje, bez obzira da li će oglas biti plaćen ili ne. Ukoliko cenzor i šef kažu ne može da prođe, marioneta jednostavno kaže da šef ne dopušta da se traženo objavi i da ona tu ništa ne može, jer je u pitanju radno mjesto.
Glavni novinar/fabrikant novinar sa dugogodišnjim iskustvom u pisanju članaka, te je pomenutom dvojcu pomenuta neophodna zarad pripreme i objavljivanja „realnih“ članaka o „veličanstvenom“ vođi, jer prve dvije apsolutno nisu dorasle da objave kvalitetne, a isto tako i brojne članke koje treba pripremiti za svaki broj. Nejasno je da li je zarad ostanka na poslu dotična dama promjenila dres ili su ipak u pitanju ideološki razlozi.

Naša redakcija je pročešljala svih 12 brojeva koji su dosada izašli, i došla do sledećih rezultata:

U 12 dosadašnjih brojeva:

  96 članaka se odnosi na Milovana Čereka lično,
102 članka se odnosi na Socijalističku Partiju direktno ili istaknute članove partije,
 45 članaka se odnosi na satelite – članove vladajuće većine koji su lojalni načelniku više nego  svojim partijama,
 57 članaka se odnosi na ostalo – članci tipa  direktor Rafinerije posjetio školu, policijski izvještaji...

U procentima to izgleda ovako:
Milovan Čerek    32,22%
SP                       33,89%
sateliti                 14,95%
ostali                   18,94%

Ni na jednom mjestu nismo pronašli ime nijedne druge stranke osim socijalističke partije (molimo Vas da na opštinskoj stranici provjerite, (postoje skenirani svi brojevi Brodskog lista dosada). Ako nam je promaklo, molimo Vas da nas ispravite, jer mi, za razliku od njih, želimo da objavljujemo samo istinu).

Milovan Čerek se najviše pojavljuje u broju sedam, a najmanje u devetom broju brodskog lista.

Prema našim izvorima iz legla SP-a, cilj ovih novina je da se za predstojeće lokalne izbore dobije što više glasova od radnika u Rafineriji nafte, pa se ove novine u količini od 500 primjeraka proslijeđuju na besplatnu podjelu u rafineriju, iako one koštaju 1KM.

Ako je suditi po rezultatima za predsjednika sindikata rafinerije to im neće poći za rukom jer su njihovi kandidati pretrpjeli više nego ubjedljiv poraz (24-9), ali to je već tema za neki sledeći put.

VAŠA REDAKCIJA

Нема коментара:

Постави коментар