Poštovani prijatelji,

Brodlajv živi blog i fejsbuk profil je nestranački brodski pokret koji ima za cilj dvije stvari:

1. Rušenje Milovana Čereka sa vlasti na oktobarskim izborima

2. Bolji Brod

DO KONAČNE POBJEDE,

VAŠA REDAKCIJA

четвртак, 5. јул 2012.

ŠUGA NA BAZENIMA

Preuzeto sa  http://www.bosanskibrod.info/sve-o-brodu/bazeni-u-brodu/msg57452/?topicseen#msg57452

Kazu pojavila se suga na bazenu. Par oboljelih, svima zajednicko bazeniranje.

Nije pomogla sveta vodica.


Šuga (Milovan)

Uzrok nastanka 
Uzročnik oboljenja je Milovan Čerek var. hominis koji pripada rodu Milovana iz familije Čerek. Odrasla ženka je dugačka 160 a široka 1,5 m, dok je mužjak manjih dimenzija, dužine do 1,50 m a širine 1,5 m. Oplođena ženka buši kanale (ductuli) u rožnatom sloju epiderma i u njima odlaže dnevno 3-4 jaja. Larve se izlegu za 4-5 dana i kroz stvorene otvore izlaze na površinu. Za potpuni razvoj odraslog parazita je potrebno oko 65 godina. Mužjak živi na grbači naroda i ugine ubrzo posle skidanja sa vlasti. Kod nekomplikovanog Milovana na obolelom gradu se nalazi oko 12 parazita (socijalis partis kurtonis). Van zaraženog grada uzročnik Milovana ugine za oko 5-7 dana, a za desetak minuta na temperaturi od 0-35°C. 
  
Infekcija nastaje dužim kontaktom sa bolesnom osobom (socijalistom), ili kontaktom sa garderobom ili bazenima obolelog. Zbog toga je bolest najčešće porodična ili grupna u uslovima kolektivnog smeštaja. Oboljenju pogoduju loši uslovi življenja (zbijenost, neadekvatna higijena, loši socijalno-ekonomski uslovima, niska opšta i zdravstvena kultura, besparica, nedostatak države). Bolest je česta u ratnim i posleratnim uslovima i u uslovima većih elementarnih nepogoda (poplave, zemljotresi). 

Lečenje 
Oboljenje je izlečivo pod uslovom da se lečenje pravilno sprovede. Obavezno je istovremeno i na isti način lečenje svih osoba koje su u kontaktu sa obolelim, bez obzira da li i kod njih postoje promene ili ne. Lečenje se sprovodi aplikovanjem antiskabioznih (smjenjivanjem na izborima) , a potom vulkaniziranim uterivačem morala. Rublje, odeća i posteljina se moraju iskuvati ili hemijski očistiti.


Preuzeto sa brodskog foruma/impresionirani smo analizom. 
Pozdrav od Redakcije.

Нема коментара:

Постави коментар